Mięso z kaczki

Mięso z kaczki to bardzo uniwersalny produkt, z którego powstaje wiele pysznych dań. Co prawda znacznie rzadziej widuje się je na stołach, niż np. mięsa kurczaka czy indyka. Wiele Klientów zaczyna jednak doceniać właściwości kaczki – to szlachetniejsza odmiana drobiu. W kaczce można znaleźć witaminy z grupy B, A oraz inne składniki odżywcze, np. potas, magnez, żelazo czy fosfor. Poza tym ten rodzaj drobiu ma wysoką zawartość białka. Mięso z kaczki z naszej oferty pochodzi od lokalnych hodowców i ma niezbędne certyfikaty, które świadczą o wysokiej jakości. Kaczki otrzymują karmę bez antybiotyków i hormonów powodujących sztuczny wzrost. W efekcie rosną nieco wolniej, ale w swoim tempie. Nasze mięso kacze można więc spokojnie spożywać! Proponujemy m.in. filety, nogi z kaczki, tuszki czy podroby.

Jak przygotować mięso z kaczki?

Polecaną techniką obróbki dla kaczki, jest pieczenie. Można upiec ją na dwa sposoby – usuwając kręgosłup i piekąc kaczkę „rozpłaszczoną” lub bardziej klasycznie, piekąc ptaka w całości. Ta pierwsza metoda jest nieco łatwiejsza w przygotowaniu i pozwala bardziej równomierniej i szybciej upiec mięso. Warto wcześniej nakłuć lub naciąć pierś kaczki nożem, aby przyprawy przeniknęły w głąb mięsa. Nie trzeba dodatkowego tłuszczu do kaczki, ponieważ sama w skórze odpowiednią jego ilość, która da dużo soczystości.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pełnym asortymentem mięsa z kaczki w EURO-FOOD. Zapewniamy dostęp do świeżego i soczystego mięsa, z którego można przygotować przepyszne dania z chrupiącą skórką po upieczeniu.