Elementy wołowe

W EURO-Food proponujemy wysokiej jakości elementy wołowe, które opatrzone są światowymi certyfikatami. Oferujemy m.in. polędwicę, antrykot, rostbef, kark, ligawę itd. Decydując się na zakup naszych elementów, to Klient wybiera jakiej wielkości produkt chce otrzymać. W tej sposób oszczędza się na koszcie porcjowania i pakowania, a sam element daje możliwość przygotowania aromatycznej pieczeni, której smaku nikt nie zapomni. Sprzedajemy wołowinę, której wyznacznikiem jakości jest krwistoczerwony kolor, widoczne jasno-białe przerosty i wilgotna powierzchnia. Są to cechy, które świadczą o świeżości mięsa.

Do czego można wykorzystać elementy wołowe w kuchni?

W zależności od rodzaju elementu wołowego można przyrządzić z niego odmienne danie.

  • Szyja wołowa ma dość tłuste mięso, dlatego w trakcie obróbki cieplnej zachowuje swój smak. Mięso to sprawdza się do gotowania oraz duszenia – np. na klopsiki.
  • Wołowina karkówkowa jest z kolei doskonała do duszenia, na grilla czy do gulaszu.
  • Żeberka natomiast dzieli się na rozbratel i antrykot. Sprawdzą się one na steli, rumsztyki i filety smażone, gotowane lub grillowane.
  • Rostbef najlepiej nadaje się na pieczeń wołową, którą można grillować, smażyć i marynować.
  • Polędwicę zwykle stosuje się do pieczenia i krótkiego smażenia. To najdroższy kawałek wołowiny, ponieważ jest najmniej spracowanym i tym samym najszlachetniejszym mięśniem.
  • Mięso z goleni wołowej można gotować lub przemielić na mielone.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z pełnym asortymentem elementów wołowych, które sprzedajemy w EURO-FOOD. Pozyskujemy je od sprawdzonych hodowców, którzy dbają o świeżość mięsa i jego jakość.