Podroby wołowe

Nasza oferta obejmuje też podroby wołowe, do których zalicza się np. ozory, serca, wątrobę wołową i cielęcą, żołądki, nerki i poliki wołowe. To źródło łatwo przyswajalnego białka oraz witamin z grupy A czy B. Nasze produkty z mięsa wołowego są całkowicie naturalne, ponieważ hodowcy, od których je pozyskujemy, nie stosują chemii w produktach spożywczych zwierząt i dbają o ich dobrostan. Poza tym przechowujemy podroby w odpowiednich warunkach i opakowaniach, które sprawiają, że na długo zachowują swoją świeżość.

Jakie właściwości odżywcze mają podroby wołowe?

Każdy organ ma swoje odmienne właściwości, np.:

  • wątroba jest źródłem witamin i minerałów, pożywna i bardzo łatwo ją przygotować. Ma w swoim składzie cholinę (zdrową dla mózgu), miedź (jaka jest potrzebna do wchłaniania żelaza w jelicie) czy cynk odpowiedzialny za wspieranie produkcji hormonów.
  • serca mają w składzie koenzym Q10 – silny przeciwutleniacz, który zmniejsza stany zapalne i może zatrzymać utlenianie cholesterolu LDL.
  • języki zawierają dużo minerałów i tłuszczu, dzięki czemu są delikatne w smaku.
  • mózg ma wysoką zawartość tłuszczu i jest dobrym źródłem kwasów omega-3.
  • nerki zawierają sporo selenu i mają działanie przeciwzapalne.
  • żołądki mają w składzie kolagen, który jest zdrowy dla stawów, włosów i kości.
  • flaki to z kolei źródło białka, selenu, żelaza, witamin z grupy B i choliny.

Podroby mają więc bardzo dużo właściwości odżywczych, dlatego mogą być naprawdę korzystne dla zdrowia. Regularne ich spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby Alzheimera i nowotworów.

Zapraszamy do zapoznania się z całą ofertą podrobów wołowych w EURO-FOOD.