Jelita wieprzowe

Nasze jelita wieprzowe, które mamy w ofercie to produkty najwyższej jakości, naturalne i bez dodatku wzmacniaczy smaku. Dzięki nim każdy Klient przygotuje smaczne, aromatyczne kiełbasy, kaszanki oraz krupnioki. Proponujemy jelita o różnych wielkościach oraz długościach. Produkty te pozwalają odróżnić domowe wyroby wędliniarskie od kiełbas produkowanych masowo. Jelita naturalne świetnie nadają się do wyrobów wędzonych, parzonych, grillowanych czy suszonych. To bardzo zdrowe i uniwersalne dodatki bez względu na to, jaki rodzaj wyrobów wędliniarskich chce się przygotować.

W jaki sposób przygotować jelita wieprzowe do kiełbasy?

Należy przygotować się stopniowo, wcześniej przygotowując jelita. Sprzedajemy osłonki jelitowe zasolone i zapakowane w woreczki foliowe. Na początek należy więc wyjąć jelita z woreczka i wypłukać je w wodzie. Następnie trzeba włożyć je do wody, aby namokły – pozwoli to oczyścić mięso wieprzowe z soli, która może uszkadzać jelito podczas obróbki. Przygotowując jelita do kiełbasy, warto więc pamiętać o tym, aby:

  • wypłukać je pod bieżącą wodą,
  • włożyć jelita do wody w temperaturze pokojowej na około godzinę,
  • wymienić wodę i dalej moczyć jelita przez 1,5 godziny do 12 godzin (najlepiej zostawić je na całą noc w wodzie),
  • w celu ułatwienia sobie naciągania jelit na lejek, warto wypłukać ich wnętrze pod bieżącą wodą.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z całym asortymentem rodzaju jelit wieprzowych. W EURO-FOOD współpracujemy ze sprawdzonymi, lokalnymi hodowcami, od których pozyskujemy najlepsze i świeże wyroby! Zapewniamy więc całkowicie naturalne jelita wieprzowe do dalszej obróbki.